MIĘDZYNARODOWY MIESIĄC BIBLIOTEK SZKOLNYCH PDF Drukuj Email
Wpisany przez Edyta Zdunek   
środa, 18 listopada 2020 16:40

Od 17 lat na całym świecie październik obchodzony jest jako Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych. Celem akcji jest zwrócenie uwagi na ogromną rolę bibliotek   w życiu szkoły. W tym roku  świętowaliśmy pod hasłem: „Z książką Ci do twarzy”.

Z tej okazji biblioteka szkolna ogłosiła konkurs pt. „Przeczytałam, przeczytałem, przeczytaj i ty. Zachęć koleżankę, kolegę do przeczytania wybranej książki.” Prace zostały wyeksponowane na gazetce. Spośród 11 prac konkursowych z kl. I-VIII jury w składzie: p. Barbara Kleszcz-Kaliszewska, p. Agnieszka Grzeszczak i p. Edyta Zdunek postanowiły nagrodzić w kategorii klas I- III następujące osoby:

I msc – Tymoteusz Sulej kl. II

II msc – Antoni Grześkowiak kl. II

III msc- Maja Zanielska i Zuzanna Cieniuch kl. II

 

w kategorii klas IV-VIII następujące osoby:

I msc – Gabriela Misiarz kl. VII oraz Mikołaj Pęksa kl. IV


 


Poprawiony: niedziela, 13 grudnia 2020 18:26
 
Śniadanie Daje Moc 2020r PDF Drukuj Email
Wpisany przez Edyta Zdunek   
poniedziałek, 16 listopada 2020 08:47

Po raz kolejny  Klasa 0 przyłączyła się do ogólnopolskiego  programu Śniadanie Daje Moc. Głównym zadaniem tego programu edukacyjnego jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Realizacja tego programu w tym roku odbyła się 9  listopada 2020r. Od początku listopada rozpoczęły się w oddziale przedszkolnym przygotowania. Dzieci  dowiadywały się o konieczności racjonalnego odżywiania się, poznawały 12 zasad zdrowego żywienia, przypominały sobie Piramidę Zdrowego Żywienia oraz rolę warzyw i witamin w codziennym jadłospisie.

W końcu nadszedł długo oczekiwany dzień – 9 listopada...  Dzieci 
w kolorowych czapkach, poprzebierane za gruszki, jabłka, kapustę, sałatę, pomidory i przyniosły ze sobą wszystko to, co jest niezbędne, aby przygotować „zdrowe śniadanie” tzn. świeże warzywa i owoce, masło, sery, ciemne pieczywo, soki, dietetyczne ciasteczka itp. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, dzieci, pod kontrolą swoich pań, przygotowali swoje drugie śniadanie. Były to zdrowe, kolorowe i apetyczne kanapki. Wszyscy uczniowie, dzięki przeprowadzonym warsztatom kulinarnym, mieli możliwość praktycznego zastosowania poznanych zasad zdrowego odżywiania. Dzieci z entuzjazmem przystąpiły do degustacji przygotowanych przez siebie zdrowych śniadań. Taki poczęstunek było dla nich prawdziwą frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i  zachwyt. Wyczarowali prawdziwe dzieła sztuki, które szybko znikały z talerzy. Pojawiło się wiele pomysłów na kolorowe i zdrowe kanapki. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne. Zrobione własnoręcznie, smakowało wyjątkowo …mniam mniam palce lizać! Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania.

Mamy nadzieję, że nasi uczniowie będą  pamiętać o tym, że „śniadanie” to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach. Był to z pewnością udany dzień promujący zdrowie w naszej szkole.

Opracowała: Agata Sidor-Dzięcioł


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 7 z 297